Så säkrar ni långvariga rekryteringar

Idag byter vi arbetsgivare oftare än vad man gjorde förr i tiden och den trenden vi ser har inga planer på att sakta ner. Det innebär att företag riskerar att förlora sin kompetens, såvida man inte satsar på strategier för att behålla den. Att ersätta erfaren personal kostar företag både tid och pengar. Så, vad kan ni som företag göra för att behålla era medarbetare så länge som möjligt? Vår rekryterare Fredrik redogör för några faktorer som är viktiga att tänka på för att uppnå långvariga rekryteringar. 

Bra lön, grymma utvecklingsmöjligheter och en riktigt bra företagskultur. Tre faktorer som säkerligen kan fånga in många nya kollegor. Men hur långvariga de blir beror på hur väl ni lyckas leva upp till er employer branding. I korta drag kan vi beskriva employer branding som företagets image. Vilken bild av ert företag kommunicerar ni till potentiella eller blivande nya kollegor? Hur stark företagsimage ni har beror på hur väl ni lever upp till de förväntningar ni byggt upp. Med andra ord behöver bilden ni kommunicerar överensstämma med verkligheten för att behålla era medarbetare.

Lön har historiskt sett varit en viktig faktor och stor motivationskälla för arbetstagare. Vissa byter arbetsgivare enbart för att höja sin lön. En lönepolicy som är marknadsmässig gentemot konkurrenterna är därför en vinnande strategi för att behålla sina medarbetare. Men även om lönen har stor betydelse för medarbetare kan anledningarna till att medarbetare väljer att stanna kvar hos sin nuvarande arbetsgivare vara många, Academic Works årliga undersökning Young Professional Attraction Index visar att bra kollegor och arbetsmiljö anses ligga i toppen vid val av arbetsgivare, medan lönen kommer på en andraplats.

Samtidigt sätter distansarbetet arbetsgivare på prov vad gäller att stärka företagets organisationskultur. Det är lätt att utlova en fantastisk arbetsmiljö i en jobbannons, men satsningen på en stark organisationskultur är A och O idag. Samma princip gäller utlovade utvecklingsmöjligheter inom företaget. Se till att tidigt lägga upp en plan för er nya kollegas mål. Det visar att ni är beredda att satsa på era medarbetare och att ni håller det ni lovat. För om ni inte gör det – finns det en risk att andra företag kan erbjuda det istället.


Fredrik - Rekryterare


Publicerades: 29 sep 2022

  • Övrigt

Hitta din nästa kollega idag!

Vill ni höra mer om oss och hur vi arbetar med rekrytering? Vi kommer gärna ut till er på ett kortare möte för att berätta mer.

Boka möte här
Välkommen till Job Solution Swedens hemsida.

Letar du efter Job Solution Holding? Vänligen besök deras hemsida här.