Det här ska du tänka på när du blir kontaktad av en headhunter

Vad gör egentligen en headhunter och varför ringer de just dig? Vår rekryterare Isabelle redogör för dessa frågor och ger värdefulla tips på hur du kan tänka när du blir uppringd.

1. Vad är headhunting?

Headhunting handlar om att ta kontakt med kandidater som har rätt kompetenser eller erfarenheter för vakans. Till skillnad från den traditionella rekryteringsprocessen har inte kandidaterna själva sökt sig till tjänsten utan i dessa fall är det företaget som är den sökande parten.

Så varför väljer företag att använda headhunting som arbetssätt i stället för att nöja sig med den traditionella jobbannonsen? Jag skulle säga att det finns en rad olika anledningar. Det kan till exempelvis bero på att det råder brist på kompetens inom ett visst arbetsområde eller att det finns behov av kandidater med specialistkompetens. Det kan också handla om att företag har svårt att attrahera kvalificerade kandidater – här är headhunting en effektiv strategi för att ge kandidater värdefulla insikter kring företaget som inte alltid ryms att kommunicera genom en traditionell annons.

2. Hur går processen till?

I många fall börjar en headhunter med att kartlägga den aktuella branschen, för att i nästa steg ta kontakt med de personer som besitter den efterfrågade kompetensen. Det är också vanligt att söka efter potentiella kandidater på LinkedIn eller i CV-databaser genom att använda olika sökord som är kopplade till rollen och tjänsten.

Medan en traditionell rekryteringsprocess vanligtvis enbart omfattar kandidater som aktivt söker en ny tjänst, fångar en headhunter även in potentiella kandidater som inte söker nya tjänster aktivt – men som ändå är öppna för nya möjligheter.

3. Hur bör du tänka om du blir uppringd av en headhunter?

Har du blivit kontaktad av en headhunter vill jag börja med att säga grattis! Detta är ett perfekt tillfälle för dig att reflektera över ditt nästa karriärsteg och eventuellt ta steget mot nya spännande möjligheter.

När du blir kontaktad av en headhunter är det viktigt att tänka igenom om detta verkligen är något för dig och ställa så många frågor som möjligt. Även om du inte är intresserad av den tjänst som du kontaktades för kan det i framtiden dyka upp andra tjänster som passar dig bättre, både kompetens- och tidsmässigt. Tänk på att vara transparent med dina kunskaper och erfarenheter och var tydlig med dina förväntningar och ambitioner. Det skapar förutsättningar för en smidig och effektiv rekryteringsprocess.

4. Så här kan du göra för att bli upptäckt

För att bli upptäckt av en headhunter är första steget att göra sig upptäckbar. Detta gör du främst genom att skaffa en LinkedIn-profil och uppdatera profilen med olika kompetenser och övriga relevanta kunskaper och färdigheter. Glöm inte att hålla din sida uppdaterad!

5. Behåll kontakten!

Oavsett hur intresset ser ut för den aktuella tjänsten så är det många gånger till stor fördel att behålla rekryteraren i ditt nätverk. Att bli kontaktad av en headhunter kan öppna upp helt nya möjligheter för ditt karriärsliv och det kan vara första steget mot ditt drömjobb!


Isabelle - Rekryterare


Publicerades: 7 sep 2021

  • Övrigt

Hitta din nästa kollega idag!

Vill ni höra mer om oss och hur vi arbetar med rekrytering? Vi kommer gärna ut till er på ett kortare möte för att berätta mer.

Boka möte här
Välkommen till Job Solution Swedens hemsida.

Letar du efter Job Solution Holding? Vänligen besök deras hemsida här.