”Vi vill hitta den perfekta kandidaten och hen skulle helst ha börjat igår”

Går det att hitta den perfekta kandidaten och samtidigt få till en snabb rekryteringsprocess? Det korta svaret är ja, det gör det. Men det ställer högre krav på att ni som företag utmanar de klassiska rekryteringsrutiner och arbetssätt som används än idag. Vår rekryterare Christian listar fyra steg till en snabb och effektiv rekryteringsprocess.

1. Använd personlighetstester på rätt sätt.

Missförstå mig rätt nu, personlighetstester kan vara bra att använda som ett komplement i slutet av processen som ett sista steg. Men ett vanligt misstag är att dessa används för tidigt i processen vilket leder till att testens resultat får alldeles för stor påverkan på urvalet av sökande.

2. If you snooze you loose.

Vänta inte med att gå igenom ansökningar till efter att sista ansökningsdatumet passerat. Träffa kandidater löpande och så fort som möjligt. En bra kandidat för er är nämligen även intressant för era konkurrenter! Dessutom kan sökande som inte är rätt för tjänsten få återkoppling tidigt i processen, något som gynnar er image och uppfattning som arbetsgivare. Och som tidigare nämnt, använd inte personlighetstester för att sålla bland kandidater. Gå istället på kompetenser, tidigare erfarenheter och intresse. Även det sparar värdefull tid för både er och kandidaten.

3. Ha en tydlig kravbild.

Hur föreställer ni er nästa kollega? Vilka kompetenser är ett måste och vilka är ”nice to have”? Krävs utbildning? Söker ni erfarenhet i något specifikt program? Hur många års erfarenhet behövs för tjänsten? Desto tydligare kravprofil, desto snabbare går det att hitta och pin-pointa rätt personer med rätt kompetens för just ert företag.

4. Ta hjälp från experter.

Vänd er till rekryteringsföretag som erbjuder den här typen av rekryteringsmodell. Vi på Job Solution har ett stort och varierat nätverk av kandidater som väntar på att hitta rätt arbetsgivare. Dessutom erbjuder vi en rekryteringsmodell som är simpel, effektiv och anpassad efter våra kunders behov. Genom att överlåta det svåra och tidskrävande första skedet av processen till experter sätter ni grunden till en effektiv och lyckad rekrytering.


Christian - Rekryterare


Publicerades: 22 jun 2021

  • Rekrytering
  • Tips

Hitta din nästa kollega idag!

Vill ni höra mer om oss och hur vi arbetar med rekrytering? Vi kommer gärna ut till er på ett kortare möte för att berätta mer.

Boka möte här
Välkommen till Job Solution Swedens hemsida.

Letar du efter Job Solution Holding? Vänligen besök deras hemsida här.