Så håller du bättre arbetsintervjuer

Ska ditt företag anställa fler kollegor? Grattis till er! Då väntar också ett gäng spännande arbetsintervjuer. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips till dig som ska hålla kommande arbetsintervjuer.

1. Var förberedd!

Ja, det kanske låter självklart, men vi kan inte belysa den här punkten tillräckligt. På samma vis som arbetssökande ska läsa på om företaget de söker till – ska arbetsgivaren se till att vara påläst om kandidaten. Dels för att få ut så mycket som möjligt av intervjun, dels för att ge kandidaten ett seriöst intryck av dig som arbetsgivare. Se också till att definiera vilka egenskaper du eftersöker till tjänsten. Vilka erfarenheter och kompetenser ser du gärna att personen har? Finns det några värderingar som är viktiga för dig och företaget? Förbered frågor för att få svar på dessa saker.

2. Få kandidaten att känna sig välkommen

Våga vara personlig och lättsam! Det skapar trygghet för kandidaten att känna sig bekväm och visa sitt rätta jag i intervjun. En bra inledning kan vara att berätta om upplägget på intervjun. Det ger kandidaten trygghet att veta vad som komma skall, vilket skapar en bra förutsättning för intervjun.

3. Sälj in företaget och tjänsten

Varför ska kandidaten välja just er som sin nästa arbetsgivare? Idag är det arbetstagarens marknad och det är sannolikt att kandidaten är i andra rekryteringsprocesser – därav är det idag ännu viktigare att belysa företagets styrkor och kultur, det kan vara en avgörande faktor i kandidatens val av sin nästa arbetsgivare. I det stora hela blir det en del skryt, men kom ihåg att även våga vara transparent om rollen. Berätta vilka utmaningar som finns och vad som krävs för att lyckas. Kandidaten får då insikt i vad rollen innebär och vad som förväntas.

4. Är kandidaten och företaget en bra matchning?

Säkerställ att er potentiellt nya kollegas värderingar och mål stämmer överens med företagets. Vad är viktigt för kandidaten gällande utveckling, lön och arbetsmiljö? Kan ni som företag leva upp till detta så att det kan bli en rekrytering som blir långvarig?

5. Har kandidaten frågor?

Avsluta alltid med att stämma av om kandidaten har några frågor. Det finns säkerligen något kandidaten funderar över som inte tagits upp under företagsintroduktionen.

Bonustips!

Var tydlig med kandidaten kring hur nästa steg ser ut och se till att alltid återkoppla till kandidater som sökt in till er, oavsett vad beskedet säger. Det visar tacksamhet och respekt!


Job Solution - Rekrytering


Publicerades: 11 maj 2022

  • Intervju
  • Rekrytering
  • Tips

Hitta din nästa kollega idag!

Vill ni höra mer om oss och hur vi arbetar med rekrytering? Vi kommer gärna ut till er på ett kortare möte för att berätta mer.

Boka möte här
Välkommen till Job Solution Swedens hemsida.

Letar du efter Job Solution Holding? Vänligen besök deras hemsida här.